Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Συνέντευξη Κώστας Ρέλλος, Επιχειρηματίας – Παραγωγός: «Σφραγίζουμε το μέλι μας, με τα δελφικά παραγγέλματα»



     Ποιο μπορεί να είναι το «μυστικό της επιτυχίας» σήμερα; Τι μπορεί να κάνει μια ιδέα… επιχείρηση και αυτή η «ιδέα» να καταφέρει να αποσπάσει μια παγκόσμια διάκριση; Κι` ακόμη, πως γίνεται ένα μικρομεσαίος παραγωγός να βρεθεί σε πανάκριβες βιτρίνες και να δίνει «ουσία» στο τραπέζι εκείνων που αναζητούν ξεχωριστές γεύσεις; Ο Σαλωνίτης μηχανικός κ. Κώστας Ρέλλος και η οικογένειά του όχι απλά τα κατάφεραν αλλά σήμερα γι` αυτούς μιλάει όλος ο κόσμος της γευσιγνωσίας, καθώς το μέλι που παράγουν από γενιά σε γενιά απέσπασε το πρώτο βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό γεύσης Great Taste Awards 2015 που διεξήχθη στο Λονδίνο. Η «ΕΝ ΔΕΛΦΟΙΣ» συνάντησε τον νεαρό επιχειρηματία – παραγωγό και του… απέσπασε τα δικά τους «συστατικά», που κάνουν το προϊόν τους τόσο ξεχωριστό, ενώ παράλληλα
διαφημίζει την ευλογημένη Δελφική γή!!!

         Όλα ξεκίνησαν από το μεράκι που πέρασε από γενιά σε γενιά. Ο παππούς του Κώστα και του Γιάννη ήταν ένας από τους πολλούς ερασιτέχνες μελισσοκόμους της περιοχής. Ένας άνθρωπος, όμως, που από το 1953 αποφάσισε να κάνει όραμά του την αγάπη γι` αυτή την ενασχόληση, γεγονός που τον οδήγησε να μάθει πολλά γύρω από την τέχνη του μελιού και με την σειρά του, να την μεταδώσει στο γιο και τα εγγόνια του. Οι τελευταίοι, ο Γιάννης αλλά και ο Κώστας, σπούδασαν αυτό που επιθυμούν, αλλά πάντοτε επέστρεφαν στην γη της Φωκίδας, για να … τρυγήσουν τον πολύτιμο πολτό, που ο παππούς τους είχε κληρονομήσει στους πρόποδες της Γκιώνας και συγκεκριμένα στην περιοχή Ράχες.
            Εκεί, όπου η φύση δημιουργεί την δική της «συνταγή» επιτυχίας, εκεί όπου τα βότανα με τη βοήθεια των μελισσών, μετατρέπονται σ` αυτό που έβαλαν – εν` τέλει-  σε μια άκρως προσεγμένη συσκευασία και έδωσαν στο μέλι ελάτης με θυμάρι , μια ουσιαστική υπεραξία. Σήμερα, παράγουν ακόμη θυμάρι Γαλαξειδίου, μέλι ελάτου με άγρια μέντα,  σφάκα, κ.α.

     Έτσι ξεκίνησε το «success story» της οικογένειας Ρέλλου…

            Αυτή η «όμορφη ιστορία» αποτέλεσε την αφορμή να συναντήσουμε τον κ. Κώστα Ρέλλο και να μοιραστούμε μαζί σας, την πρώτη τους μεγάλη επιτυχία που ήρθε πρόσφατα και μετά από πολύ πολύ ουσία, στον διεθνή διαγωνισμό γεύσης Great Taste Awards 2015 που διεξήχθη στο Λονδίνο, όπου η σειρά Premium μέλι ελάτης με θυμάρι «ΜΕΛΛΗΝ» απέσπασε ένα χρυσό αστέρι, μια παγκόσμια διάκριση. «Αυτό είναι και το σπάνιο.     Αυτή η σύνθεση του ελάτου με το θυμάρι, που ο παππούς μου είχε εντοπίσει σ` αυτή την περιοχή, που χάρις στο μικροκλίμα δημιουργεί κάτι το μοναδικό, το οποίο «κλείσαμε» σ` αυτή τη συσκευασία» θα μας πει ο κ. Ρέλλος. Και συνεχίζει: «Έτσι ξεκινήσαμε, βγάζοντας στο εμπόριο αυτή την premium συσκευασία που περιέχει την σπάνια συνύπαρξη του ελάτου με θυμάρι, σε χίλιες αριθμημένες συσκευασίες. Από αυτή την ποσότητα – που δεν βγαίνει υπ` όψιν κάθε χρόνο – στείλαμε στον διεθνή διαγωνισμό, στο Λονδίνο και αποσπάσαμε αυτό το χρυσό βραβείο, γεγονός που μας ανοίγει πόρτες στο εξωτερικό, αφού αυτό επιζητούν οι ξένες αγορές. Να είσαι πιστοποιημένος και στη γεύση και στην ποιότητα» συμπληρώνει.
      Ασφαλώς αυτή η διάκριση έχει πίσω της μεράκι, τεχνογνωσία αλλά και μπόλικη δόση ελληνικού μάρκετινγκ, όπως μαθαίνουμε από την κουβέντα μας με τον Σαλωνίτη επιχειρηματία, αφού ο ίδιος ασχολήθηκε ένα χρόνο γι` αυτή τη συσκευασία, η οποία φέρει πάνω της δελφικά παραγγέλματα, πληροφορίες και εικόνες αντάξιες της ουσίας που κρύβεται μέσα της.
       Φτάνει όμως, μόνο το «δώρο της φύσης»; Ασφαλώς και όχι, όπως θα μας πει ο κ. Ρέλλος, αφού δεν είναι οι μόνοι παραγωγοί που έχουν μελίσσια στην περιοχή. «Αυτή η περιοχή όντως είναι μοναδική για το μικροκλίμα της. Ο παράγοντας άνθρωπος που έχει προστεθεί από εμάς, έρχεται να δώσει στην πρώτη ύλη, την κατάλληλη συσκευασία που να βάλει μέσα αυτό το εξαιρετικό μέλι. Προσωπικά, σας είπα, αφιέρωσα πάνω από ένα χρόνο και όλη η συσκευασία έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με το αρχαίο Ε, όπως και η επωνυμία που είναι η σύνθεση τριών λέξεων: ΜΕΛΙ, ΕΛΛΗΝ, ΜΕΛΛΟΝ= ΜΕΛΛΗΝ, όπως εξηγεί και ιστορία που αναγράφεται πάνω στη συσκευασία. Όλα είναι φιλοσοφημένα» εξηγεί ο κ. Ρέλλος.
        Τελικά αυτό το σπάνιο μέλι της φύσης θα είναι την ίδια τύχη εάν δεν είχε αυτή την «εμφάνιση» ρωτήσαμε τον δημιουργικό μηχανικό; «Όσον αφορά την διάκριση δεν έπαιξε κανένα ρόλο, επειδή η δοκιμή γίνεται στα τυφλά, αλλά η συσκευασία παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην πώληση και κυρίως στο εξωτερικό. Εκεί έρχεται η προστιθέμενη αξία. Η περίπτωση του ΜΕΛΛΗΝ είναι  ίσως κι` ένα παράδειγμα για την τοπική κοινωνία, που παράγει εξαιρετικά προϊόντα στον πρωτογενή τομέα, αλλά δεν καταφέρνει να εξάγει. Η τυποποίηση είναι το μυστικό που σε συνδυασμό με το όνομα των Δελφών, αυτός ο συνδυασμός του ονόματος και της ποιότητας, θα δώσει σε εμάς την ευκαιρία να κερδίσουμε όλη την αξία των προϊόντων μας».
       Καταλήγουμε, λοιπόν, σε κάτι που αποτελεί και την ουσία του προβλήματος στην Ελλάδα, το γεγονός δηλαδή ότι δεν έχουμε καταφέρει ως χώρα, ως τοπική κοινωνία να τυποποιήσουμε τους θησαυρούς μας και να τους πουλήσουμε στην εγχώρια και την διεθνή αγορά, όπως τους αξίζει.
«Τι φταίει»; αναρωτιέμαι και ο κ. Ρέλλος, δίνει τη δική του ερμηνεία. «Μάλλον φταίει η έλλειψη διάθεσης και το μεράκι. Πρέπει να αφιερωθείς και να ακολουθήσεις και κάποια πρότυπα, όπως βλέπουμε να γίνεται στην Πελοπόννησο ή την Κρήτη. Στην περιοχή μας αυτό δύσκολα το συναντάς. Να σκεφτείτε ότι είμαστε μόνο τρία τυποποιητήρια μελιού σ` όλη τη Στερεά. Επίσης δεν υπάρχουν κίνητρα. Όλα γίνονται μέσα από τις δικές μας προσπάθειες και τα δικά μας μέσα. Κι` αν υπάρχει, όλα γίνονται σπασμωδικά. Δεν υπάρχουν κίνητρα πραγματικά ώστε να ασχοληθείς με τον πρωτογενή τομέα, με την μεταποίηση, να το κάνεις επάγγελμα με προοπτικές» απαντά.

     Οι συνέργιες είναι το μέλλον…

     Κι` ενώ η πραγματικότητα δεν είναι αυτός ο δρόμος που εν τέλει ακολούθησε η οικογένεια του κ. Ρέλλου, ο ίδιος είναι εξαιρετικά αισιόδοξος. Μάλιστα, σ` όλη τη διάρκεια της κουβέντας μας δεν ανέφερε ούτε μια φορά την λέξη …«κρίση», ενδεικτικό και αυτό της νοοτροπίας γύρω από την οποία πορεύεται ως μικρομεσαίος επιχειρηματίας – παραγωγός. Το μέλλον; Πως σκέφτεστε να συνεχίσετε; «Βρήκαμε πολλές δυσκολίες στα θέματα της νομοθεσίας. Υπάρχει πολύ μεγάλη ασάφεια στο να φτιάξεις ένα εργαστήριο τυποποίησης, είτε μέσα από τις ίδιες τις υπηρεσίες, είτε όσον αφορά την επένδυση, το κτήριο, το brand name,τις κατοχυρώσεις, κ.ο.κ. Όλα πέρασαν από εμάς. Σήμερα ο ίδιος ασχολούμαι με την παραγωγή, την συσκευασία, τις πωλήσεις, ακόμη και το λογιστήριο» εξηγεί ο κ. Ρέλλος. Αλλά μετά απ` όλη αυτή τη διαδρομή και τις δυσκολίες «ανταποδίδονται οι προσπάθειές μας. Ήμασταν σίγουροι για το προϊόν μας και η φήμη του θα έρχονταν το δίχως άλλο. Το θεωρούσαμε δεδομένο!  Σήμερα το προϊόν αυτό κατάφερε να μπει στα ράφια καταστημάτων που αφορούν πελάτες που αναζητούν προϊόντα περιορισμένης παραγωγής και με εξαιρετική ποιότητα. Δεν θα είναι υπερβολή να σας πω ότι το μέλι μας πωλείται ακόμη και ως επιχειρηματικό δώρο. Αυτή ήταν όμως και η φιλοσοφία της premium σειράς. Ωστόσο, δεν ξεχνάμε και τους παραδοσιακούς πελάτες μας,  που μας ξέρουν τόσα χρόνια» μας λέει. Και καταλήγει: «Το επόμενο βήμα μας είναι η πιστοποίησή μας ως βιολογικό προϊόν. Έτσι θα τα έχουμε όλα τα εφόδια για βγούμε στις αγορές του κόσμο. Ο προσανατολισμός μας είναι οι εξαγωγές, πάντα με επιλεγμένα καταστήματα και με περιορισμένες ποσότητες. Γι` αυτό και προσπαθούμε να χτίσουμε συνέργειες όπου είναι δυνατόν.        Επίσης, ενισχύουμε την τυποποίηση ανάμεσα στους παραγωγούς. Πρέπει να είμαστε σίγουροι γι` αυτό που τρώμε. Πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη βάση στην τυποποίηση, εκεί που υστερούμε σε πολύ μεγάλο βαθμό στην περιοχή μας και στην Ελλάδα.  Ο Έλληνας ακόμη βλέπει την μελισσοκομία ως χόμπι ή αντίθετα επιπόλαια, αλλά πρέπει να το δούμε και με άλλο μάτι. Η επιτυχία, ωστόσο, στηρίζεται όχι στο χρήμα, αλλά στην αγάπη για το αντικείμενο, να μπορούσαμε να το κάνουμε ακόμη και χωρίς κέρδος. Εμείς σε καμιά περίπτωση δεν θα φτάναμε έως εδώ διαφορετικά»… Και ποιο το όραμα; «Όλα έχουν γίνει βήμα βήμα. Με τα δελφικά παραγγέλματα και την αρχαία ελληνική φιλοσοφία θέλουμε να περάσουμε το δικό μας μήνυμα. Γι` αυτό σφραγίζουμε με αυτά, το μέλι μας.       Στόχος μας τώρα είναι η δικτύωση. Επίσης στοχεύουμε να συνεργαστούμε και με αντίστοιχους παραγωγούς στην περιοχή μας, όπου με την ίδια καθοδήγηση, θα φτάσουμε στην ίδια ποιότητα μελιού. Έτσι μόνο να επεκταθούμε, κι έτσι θέλουμε να επεκταθούμε»