Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Νέο εντομοκτόνο για το κόκκινο σκαθάρι που αφανίζει τους φοίνικες


Το κόκκινο ρυγχωτό σκαθάρι κατάγεται από την τροπική Ασία, έχει όμως εξαπλωθεί στην Αφρική και την Ευρώπη
Το κόκκινο ρυγχωτό σκαθάρι κατάγεται από την τροπική Ασία, έχει όμως εξαπλωθεί στην Αφρική και την Ευρώπη  



Αθήνα
Έπειτα από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απαγορεύσει τρία εντομοκτόνα που βασίζονται στη νικοτίνη και ενοχοποιούνται για θανάτωση των μελισσών, το ελληνικό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ενέκρινε ένα νέο σκεύασμα για την αντιμετώπιση του κόκκινου σκαθαριού των φοινικοειδών.

Το εντομοκτόνο Ascot 2,5 WG της ισπανικής Proplan είχε εγκριθεί από τον περασμένο Οκτώβριο, τώρα όμως η άδεια χρήσης του επεκτείνεται και στην καταπολέμηση του κόκκινου σκαθαριού Rhynchophorus ferrugineus.

Όπως σχολίασαν στο Βήμα παράγοντες του υπουργείου «τα χημικά σκευάσματα που χρησιμοποιούνταν έως σήμερα για την καταπολέμηση του κόκκινου σκαθαριού όχι μόνο δεν αντιμετώπισαν το πρόβλημα αλλά επιβάρυναν και το περιβάλλον».



Η χρήση του Ascοt 2,5 WG (δραστική ουσία ambda-cyhalothrin) έχει πάρει άδεια κυκλοφορίας στη Γαλλία, στην Ισπανία και στην Ιταλία, επισημαίνουν οι πηγές της εφημερίδας.

Η επιλογή του ASCOT 2,5 WG «ήταν η λύση με τον μικρότερο κίνδυνο για τις μέλισσες, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες εφαρμογής» τονίζουν.

Το εντομοκτόνο δεν πρέπει πάντως να εφαρμόζεται όταν οι φοίνικες φέρουν άνθη, καθώς θα μπορούσε να δηλητηριάσει τις μέλισσες και τους συγγενείς τους τους βομβίνους (μπάμπουρες). Πρέπει μάλιστα να εφαρμόζεται αργά το απόγευμα, όταν οι μέλισσες έχουν πια αποσυρθεί.

Τα συνεργεία που πραγματοποιούν ψεκασμούς υποχρεούνται επίσης να ενημερώνουν τους μελισσοκόμους της περιοχής, οι οποίοι πρέπει είτε να απομακρύνουν τις κυψέλες είτε να εξασφαλίσουν τροφή και νερό εντός της κυψέλης ώστε οι μέλισσες να παραμείνουν στο εσωτερικό της για μία ημέρα.

Για την προστασία των υδρόβιων οργανισμών και των αρθρόποδων προτείνεται ακόμα να παραμένει μια αψέκαστη ζώνη προστασίας.

Νέα Πατέντα

Στο μεταξύ, ακόμα ιδέα για την αντιμετώπιση του σκαθαριού δοκιμάζεται τώρα από μια ομάδα ειδικών στην Κρήτη.

Η Γιώτα Ψειροφωνιά εξωτερική συνεργάτιδα του Εργαστηρίου Φαρμακολογίας του ΤΕΙ Κρήτης, ο Κώστας Νιαμούρης, τεχνολόγος γεωπόνος, και ο Χάρης Τζανόπουλος, ελεύθερος επαγγελματίας, ανέπτυξαν ένα σύστημα που διοχετεύει ηλεκτρικό ρεύμα στον φοίνικα και σκοτώνει τα σκαθάρια με ηλεκτροπληξία.

Οι εφευρέτες δηλώνουν ικανοποιημένοι από τις δοκιμές και έχουν ήδη υποβάλλει αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Ξενόφερτη μάστιγα

Το σκαθάρι Rhynchophorus ferrugineus, ένα κόκκινο-καφέ έντομο μήκους περίπου 3 εκατοστών, κατάγεται από την τροπική Ασία, έχει όμως εξαπλωθεί στην Αφρική και την Ευρώπη και προκαλεί εκτεταμένες καταστροφές σε διάφορα είδη φοινικόδεντρων.
Στην Ελλάδα εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε φοίνικες Washingtonia που εισήχθησαν στο Ηράκλειο τον Μάιο του 2005 από την Αίγυπτο, καθώς και σε φοίνικες του είδους Phoenix canariensis στη χερσόνησο του νομού Ηρακλείου.
hspace=4Τα θηλυκά του εντόμου γεννούν εκατοντάδες αβγά σε οπές ή πληγές του φοίνικα. Όταν εκκολαφθούν, οι προνύμφες (ένθετη αριστερά) ανοίγουν στοές στο εσωτερικό του φοίνικα, οι οποίες φτάνουν σε μήκος ακόμα και το ένα μέτρο και προκαλούν τελικά το θάνατο του δέντρου.
Οι βλάβες δεν γίνονται ορατές παρά μόνο στα τελικά στάδια της προσβολής, όταν τα φύλλα του φοίνικα αρχίζουν να γέρνουν και να πέφτουν. Ωστόσο οι ήχοι που παράγουν οι κάμπιες καθώς καταστρέφουν το ξύλο μπορεί να γίνουν αντιληπτοί αν κανείς ακουμπήσει το αφτί του στο δέντρο.
Στην Αττική, η επέλαση του εντόμου ξεκίνησε από τις περιοχές του Ελληνικού, της Γλυφάδας και της Βουλιαγμένης και επεκτάθηκε σε όλο το νομό.

Η αντιμετώπιση του σκαθαριού θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη. Μια εναλλακτική λύση στα εντομοκτόνα είναι η χρήση συσκευών μικροκυμάτων που θερμαίνουν το εσωτερικό του δέντρου και σκοτώνουν έτσι τις προνύμφες.